Diş kaplama malzemelerinden en sık kullanılan iki ürün. Zirkonyum diş kaplama ve porselen diş kaplama. Porselen kaplama dediğimizde nerede ise 40 yıla yaklaşan bir geçmişi olduğunu bilmeliyiz. Zirkonyum kaplamaların ise henüz 10 yıllık bir geçmişi var. Porselen diş yapımından önce metal üzerine biyodent malzemeler ile diş estetiği verilmeye çalışılıyordu. Bu malzeme hem kolay aşınıyor hem de renk değiştiriyordu. Plastik kökenli malzemenin olumsuzlukları nedeni ile porselenler geliştirilip metal üzerinde estetik amaçlı kullanılmaya başlandı. Bu şekilde porselen diş kaplamalar diş hekimliği pratiğine girmiş oldu.
Sayfa İçeriği
Porselen Diş Kaplama

Diş beyazlatma öncesi ve diş kaplama öncesinde diş rengi seçimi işlemi
Porselene dayanıklılık vermesi için altyapıda kullanılan metal porselen estetiği için hep bir handikap olmuşmuştur. Metal rengini elimine etmek amacı ile opak kullanımı ve üzerine porselen çalışması yapılsa da doğal diş şeffaflığında bir sonuç elde etmek mümkün olamamıştır. Porselenlerin güçlendirilerek metalsiz porselen kullanılması ile ilgili çalışmalar 1980 li yılların sonunda hız kazanmış ve empress yani güçlendirilmiş seramikler en fazla 3 üyeye kadar uygulamaya sokulmuştur. Fiyatlarının yüksek olması ve her ne kadar güçlendirilirler ise güçlendirilsinler kırılgan olmaları nedeni ile bir türlü yaygınlaşamamış lardır.
Zirkonyum Diş Kaplama Çıkışı
Porselene dayanıklılık verecek bir alt yapı malzemesi olduğunda estetik problemler ortaya çıkıyor, estetik sağlandığında ise dayanıklılık zaafı yaşanıyordu. Bu durumda bilim insanları dayanıklı ve estetik bir malzeme arayışı içerisine girdiler. Diş kadar saydam ve diş rengini iyi taklit edebilen bir malzeme olmasa da zirkonya tozunu sıkıştırarak blok haline getirdiler ve bu blokları kazıyarak metal alt yapının yerini alacak zirkonyum alt yapıyı oluşturdular. İlk uygulanmaya başlandıklarında zirkonyum diş kaplamaların boyutsal stabiliteleri ve sinter fırınındaki genleşme büzülme katsayıları ile ilgili önemli sorunlar yaşandı. Bu sorunlar zaman içerisinde tamamen ortadan kaldırıp zirkonyum diş kaplamaların bugünkü durumuna gelmesi sağlandı.

Zirkonyum diş kaplama
Günümüzde artık zirkonyum diş kaplamalar hem dayanıklılıkları hem de estetik özellikleri ile ön plana çıkan malzemelerdir. Çok uzun olmayan her türlü diş köprüsü ve diş kaplaması için ilk seçenek olarak ön sırada yer almaktadırlar. İmplant üzeri diş kaplamalar için de esteti zirkonyum diş kaplamalar tercih edilmektedir. Peki bu porselen diş kaplamaların çok kötü olduğu anlamına mı geliyor. Hayır.
Zirkonyum Diş işe Porselen Diş Farkları
Uygulama biçimleri aynı olsa da zirkonyum malzeme ile porselen malzeme arasında önemli farklar görülmektedir. Ön plana çıkan farkları sıralayalım
- Zirkonyum alerji yapmaz.
- Porselen ışığı geçirmez
- Zirkonyum ısı iletkenliği dişe daha yakındır.
- Kesik diş ile uyum konusunda zirkonyumlar daha başarılıdır.
- Porselen kaplamalarda diş eti kenarında renk değişikliği oluşur.
- Zirkonyumlarda daha az diş kesimi gerektiğinden diş daha az zarar görür.
- Diş estetiği istendiğinde zirkonyum tercih edilir.
- Uzun köprülerde porselen diş kaplama ilk tercihtir.
- İyi yapıldıklarında her ikisi de uzun yıllar kullanılabilir.