Ağızda yer alan dişler diş eti hastalığı veya çürük gibi sebepler ile yitirildiğinde geriye hiç diş kalmadı ise tam protez kullanımı lazım olabilir. Çekilen diş boşluklarını kapatmak, yemek yemek, konuşmak, estetik gibi temel gereklilikleri sağlamak maksadıyla uygulanan total protezler (tam protezler) uygulanır. Tam protezler bugünlerde implant tedavisinin çoğalması ile birlikte çok fazla kullanım alanı bulamamaktadır.

İmplant Üzeri Protezler
Sayfa İçeriği
İmplant Üstü Diş Kaplamaları/Köprü/Protez Nasıl Yapılır?
Çok eskilerden beri dişsiz ağızlar için bir çözüm olarak kullanılan tam protezler ağızda tutuculuk sağlayamaması sebebi ile pek rahat değildirler. Bilhassa protezin tutuculuğu için ihtiyaç duyulan kemik hacmi yok ise yemek yeme veya konuşma sırasında protezler yerinden çıkabilir.Yerinde durmayan protez ağız mukozası üzerine baskı uygular ve bu sebeple ağız içi yaralar görülür.
Tam Proteze Alışma Süresi

Protezlere Alışma Süreci
Tam protezlere alışma süresi implant destekli protezlere alışma süresinden bir hayli fazladır. Bilhassa ilk defa protez kullanacak kişiler için ciddi bir psikolojik travma oluşturan tam protezler ilk takıldıkları zaman ağızda irrite edici bir his yaratırlar. Alt tam proteze alışmak üst tam proteze alışmaktan daha sıkıntılı bir süreçtir. Çünkü alt çenede dil protezin hareketi için negatif bir etki yaratır. Tam protezi kullanan kişiler konuşma esnasında da büyük problem yaşarlar. Kelimeleri telaffuz ederken ses tonlarının değiştiğini ayrım sayabilirler. Zamanla hasta konuşma ve dil hareketleri gibi konulara alışacaktır.
Bilhassa dişi olmayan hastalarımız ön dişler ile koparma işlemi yapmaya çalıştıklarında ciddi sıkıntı çekerler. Çünkü protezin ön kısmına baskı yapıldığında arka tarafı kalkar ve protez yerinden çıkabilir.
Protezin Gece Çıkartılması
Protezin gece çıkarılması ağız içi mukozasının rahatlamasına yardımcı olur fakat proteze olan alışkanlığın kaybedilmesine de sebep olur. Sabah tekrar takıldığında ağızda fazlalık duygusu oluşturabilir. Bu sebeple tam protezleri her gece değilde haftanın bazı günlerinde çıkarmak tavsiye edilir.
Hareketli protezler arasında kullanımı en rahatsız edici olan ve alışmakta güçlük çekilen tam protezler günümüzde implant desteği ile daha konforlu bir kullanım olanağı kazanır. Üst çene üzerine iki ile dört adet implant konularak proteze tutuculuk kazandırılabilir.
Alt çenede iki adet implant protezin tutuculuğu bakımdan çoğu zaman yeterli olur. Çene kemiğinin yoğunluğu ve yapılan implantların uzunluk ve çapları ile ilişkili olarak implant adedi mümkün ise dört taneye yükseltilebilir. Hazal kemik daha yumuşak olduğundan dolayı bilhassa üst çene için tam protez yapılması tercih ve teşvik edilir.