Dişin çevre dokularında ortaya çıkan rahatsızlıktır. Diş etrafında dişeti ve kemik dokusunda çeşitlerini alanlarde mikroorganizmalar çoğu alabilir. Bazen genetik nedenler bazen de yetersiz ağız bakımı Bu durumun ortaya çıkmasına neden olur. Vücut enfeksiyona karşı savunma cevabı verir. Diş etinde kızarıklık ve kanama bağ dokusu nda yıkım ile birlikte kemik kaybı ortaya çıkar.
Sayfa İçeriği
Diş eti hastalığının belirtileri:
Diş etinde ortaya çıkan iltihap önce hafif kızarıklık ve ödem ile kendini belli eder. Diş eti sağlıklı görünümünü kaybeder ve kanamaya başlar. Zaman içerisinde periodontal cep oluşumu başlar. Diş minesi ile kökün birleştiği mine sement sınları açığa çıkar. Erken dönemde tedavi edilmeyen diş eti hastalıkları zaman içerisinde derin diş eti cepleri oluşturur ve kemik kaybı ile birlikte dişler de sallanmaya başlar. Klinik olarak teşhis koyarken öncelikle diş eti iltihabı, diş eti cebi oluşumu, periodontal ligamende yıkım ile birlikte çene kemiği rezorpsiyonu olup olmadığı kontrol edilir.
Erken dönemde teşhis edildiğinde kök yüzeyi düzleştirmesi, subgingival küretaj ve düzenli diş taşı temizliği gibi koruyucu önlemler ile hastalık durdurulabilir. İlerlemiş vakalar için sorunun şekline göre kemik tozu koyulması veya diş eti operasyonları dişlerin ağızda kalma sürelerini uzatabilir.
Genetik faktörlerin dışında bazen iyi yapılmamış diş kaplama ve köprüleri veya dişeti kenarında problemli diş dolguları olması diş eti hastalığının başlangıcına neden olabilmektedir. Belirtilen nedenler ile ortaya çıkan dişeti hastalığı tespit edilen sebebin ortadan kaldırılması ile birlikte düzelecektir.