Dişin ileri derecede çürümesi veya pulpa odası ile kök içerisinde bulunan damar ve sinirlerin enfeksiyona maruz kalması sonucunda kanal tedavisi ihtiyacı oluşur. Modern diş hekimliğinde sürekli dişleri mümkün olduğunca ağızda tutmak amaçlanır. Çünkü bir diş çekildiğinde yerine yapılması gereken diş için hem çok fazla zaman hem de masraf etmek gerekir. Diş eksikliği nde de konuşma çiğneme ve estetik sorunlar ortaya çıkar.
Kanal tedavisi ile dişin içerisindeki damar ve sinirler temizlenir ve içerisine kanal dolguları yerleştirilir.
Sayfa İçeriği
Kanal Tedavi̇si̇ Neden Yapilir?

Kanal Tedavisi Röntgen
Diş mümkün olduğunca az da canlı tutulmaya çalışılır. Çünkü doğal diş yerini hiçbir şey tutmaz. Bu nedenle dişleri üzerinde herhangi bir çocuk veya çevrede okullarda herhangi bir problem olduğunda en kısa sürede tedavi etmek büyük önem taşır. Ancak dişlerimiz ileri derecede hasar gördüğünde ağrımaya başlar ve bu sorunun giderilmesi gerekir. Dişlerde dolgu ile telafi edilemeyecek kadar büyük çürükler olduğunda pulpa odası da enfeksiyona maruz kalır. Bu durumda dişin içerisindeki kan, sinir, damar içeren yumuşak tabakası çıkarılıp kanal içerisi dezenfekte edildikten sonra kalıcı kanal dolgularıyla doldurulmalıdır.
Kanal Tedavi̇si̇ Nasil Yapılır?
Kanal tedavisi yaygın olarak düşünüldüğü şekilde ağrılı bir tedavi değildir. Kanal tedavisi işleminden önce dişte ağrı vardır. Ancak hekime gittiğinizde kanal tedavisi ihtiyacı var ise dişe lokal anestezi yapılır ve tedavi sırasında kesinlikle ağrı hissedilmez. Bazen diş enfeksiyonu ilerlemiş ise antibiyotik kullandıkdan sonra kanal tedavisi işlemi yapımı gerekebilir.
Diş uyuşturulduktan sonra üzerinden açılan bir delik ile dişin pupa odasına ulaşılır. pulpa odasından kanallar içerisine girilerek diş kanallarının boyu tespit edilir. Kanalların eğri olması veya tıkalı olması gibi istenmeyen durumlarda kanal tedavisi başarısı azalabilmektedir. Kanallar kök ucuna kadar ulaşılıp temizlendikten sonra içerisine dezenfektan ilaçlar koyulur ve uygun sıvılar ile yıkanır. Kanal eğeleri ile kanallara şekil verilir.
Kanal Tedavi̇si̇ Ömrü Ne Kadardir?

Kanal Tedavisi Ömrü
Kök ucuna kadar doldurulabilmiş bir kanal tedavisi yıllar boyu sorun çıkarmadan hizmet verebilir. Kök ucunda kanalların yan dallar vermesi nedeni ile röntgen görüntüsünde tam doldurulmuş gibi görünen bir kanal aslında kök ucu beldesinde içerisine girilememiş yan kanallar bulundurabilir. Köfte tedavi öncesi enfeksiyon olup olmamasına bağlı olarak yapılan kanal tedavisinin ömrü farklı olabilir. Genellikle beş ile 20 yıl arasında sağlıklı bir şekilde kullanmak mümkündür. Kanal tedavisi olmuş dişte sorun çıkar ise yapılması gereken kanal tedavisinin yenilenmesi (retreatment) veya kök ucu rezeksiyonudur. Dişin durumuna göre hekim buna karar verecektir.